2010-02-09 15:59:28• hírek • Parajdi Andrea

Olcsók az albérletek és a lakások

Az utóbbi két évben 60-65%-al visszaesett a lakások iránti kereslet. Az ingatlanügynökségek szerint azok, akik lakást vásárolnak, főként az átlagos, vagy felújításra szoruló otthonokat keresik, hiszen a modernizálással számolva is olcsóbban kijönnek mintha egyenesen luxusotthont vennének.

Az ingatlanpiac többnyire mindig is egy stabil ágazata volt a gazdaságnak, hiszen lakást vásárolni vagy eladni szándékozók folyamatosan vannak és lennének is, ha a globális válság nem kényszerítene mindenkit egyfajta kivárásra. Bár a következő hasonlat első pillantásra biztosan meglepő kijelentés, azért nem esünk át a ló másik oldalára, ha azt mondjuk, hogy az ingatlanpiac jelenlegi tengődése nem sokban tér el például egy élelmiszerpiac működésétől. Akinek jobb a beszélőkéje, aki határozott, és aki tudja hogyan kell saját érdekeit érvényesíteni annak szerencséje van, ugyanis üzletkötés előtt a mai ingatlanpiacon is szinte kötelező intézkedés az alkudozás, már csak azért is mert az ingatlanosok minderre tökéletesen nyitottak.

Minimális előremozdulás tapasztalható az ingatlanpiacon

Két helyi ingatlanügynökség munkatársát kérdeztük, hogy képet kapjunk Szatmárnémeti ingatlanpiacának helyzetéről, amely mindkét vélemény szerint siralmas állapotban van. Rolland Suciu, a fentiekben említett egyik ingatlanügynökség munkatársa némileg bizakodó, azt mondja ha a 2009-es év decemberét, és a 2010-es esztendő januárját elemezni szeretnénk, a tavalyi év hasonló időszakával akkor idén egyértelműen látszik, hogy megindult a gazdasági mutatók mozgása. „2007-ben még nem voltak problémák, ha ahhoz viszonyítjuk a jelenlegi helyzetet akkor most kb. 60-65%-os visszaesés tapasztalható, tavaly még ennél is nagyobb volt a csökkenés" - véli az ingatlanügynökség munkatársa.

A másik ingatlanos cég képviselője Sipos Rodica, úgy látja, ebben az évben sem megy jobban a piac, mint ahogyan tavaly működött, no a helyzet szerencsére nem is romlott tovább, de a fellendülés útján még nem tudtak elindulni. „Kétségekkel tekintünk az előttünk álló időszakra, igazából nem tudjuk mire számíthassunk, abban bízunk, hogy hamarosan elkezdődik az ágazat stabilizálása, ami mindenképpen hosszas folyamat lesz. Egyelőre sokkal többen érdeklődnek, mint ahányan tényleges ügyfeleink lesznek"-mondja.

Négy évvel ezelőtti árakon kínálják a lakásokat - luxuslakás nem kell

Az ingatlanügynökségek alkalmazottai mindketten osztják azt a véleményt, hogy a lakások, és albérletek árai drasztikusan csökkentek, s még ezekből a redukált összegekből is hajlandóak leadni a tulajdonosok, mert tisztában vannak vele, hogy a árujukért senki sem fog kapkodni. Az ingatlanok árai a 2006-os értékek körül mozognak, s ami még mindenképpen érdekes, hogy az ügynökségek szerint láthatóan visszaesett a luxuslakások, a full-extrás ingatlanok iránti kereslet, ugyanis a vásárlók szerint sokkal inkább megéri lerobbant lakást megvenni és saját ízlés szerint felújítani, mint egy tökéletesen rendbe tett otthonba költözni.

A két ingatlanügynökség által eladásra kínált lakások piaci értékeit összevetettük, hogy ezekből átlagot számolva képet kapjunk arról hozzávetőlegesen mennyiért lehet lakást vásárolni jelenleg Szamárnémetiben.

Lakásvásárláskor természetesen a legfontosabb árbefolyásoló szerepe az ingatlan elhelyezkedésének van, hiszen a központi otthonokért többet, a város perifériáján lévő lakásokért pedig értelemszerűen kevesebbet kérnek a tulajdonosok.

Két szobás, bútorozatlan lakást már 30 ezer eurótól is vásárolhatunk a város szívében, de ha valami pompásabb „darab" kellene akár 55 ezer euróba is állhat a biznisz. Háromszobások értéke 45 ezer eurótól 70 ezer euróig terjedhet, ám négyszobásokat meglepően alacsony áron akár már 53 ezer euróért is vehetünk a központban, de olyan négy szobás lakások is vannak, amelyeket 100 ezer euró fölött akarnak értékesíteni. Egyébként a négyszobás lakások egyre keresettebbek lettek, hiszen míg három éve lakótelepen is csupán 60 ezer euró között vásárolhatunk, addig most 30-49 ezer euró között mozog az áruk.

A legolcsóbban a Carpatii I lakónegyedben juthatunk lakáshoz, ugyanis ott már 23-24 ezer euróért vehetünk két szobás otthont. A Carpatii II lakónegyedi lakások is mérsékelt árakat követnek. Kétszobást 28-35 ezer euróért, háromszobást pedig 40-60 ezer euró között kaphatunk.

A 17-es lakónegyedben kétszobás lakást 28-35 ezer euróért, háromszobást pedig 36-70 ezer euróért kínálnak. A 16-os lakónegyedben ennél valamivel olcsóbban 25 ezer eurótól is vehetünk kétszobás panellakást, illetve 33 ezer eurótól pedig már háromszobásat is.


Álmaink otthonát, vagy albérletét négy évvel ezelőtti árakon szerezhetjük be. Továbbra is instabil az ingatlanpiac
Álmaink otthonát, vagy albérletét négy évvel ezelőtti árakon szerezhetjük be. Továbbra is instabil az ingatlanpiac


Olcsóbbak az albérletek is

Nem vagyunk egy egyetemi város, tehát már alapból nem túl nagy a kereslet a helyi albérletek iránt. Összességében úgy állunk, hogy aki lakást bérelne kénye-kedve szerint keresgélhet a legjobb ajánlatra várva. S az alkudozás ez esetben is majdnemhogy kötelező. A tulajdonosok leginkább arra törekszenek, hogy kiadhassák az otthonukat éppen ezért az érdeklődőkkel szemben nem is igazán mernek dacolni, és nem is ragaszkodnak görcsösen az előre beharangozott bérleti díjért: a lényeg, hogy valaki használja a lakást, fizesse a közüzemi számlákat és mindemellett pedig legyen egy minimális jövedelme a tulajdonosnak.

Az albérletek szinte egyazon árkategóriában mozognak, jelenleg nehéz lenne határt húzni a különböző városrészeknél mutatkozó áreltérések között, hiszen a bérletidíjak valamelyest egybemosódnak. Míg az ingatlanügynökségek próbálják egymáshoz igazítani áraikat, addig mindezt nem lehet elmondani olyan esetekben, ahol a bérleti szerződések ügynökségek közvetítése nélkül köttetnek. Minden tulajdonos a maga belátása, és a maga számítása szerint alakítja árait, éppen ezért a megfelelő albérlet megtalálásához jókora szerencse is szükségeltetik, hiszen nem mindegy, hogy milyen főbérlővel hozz össze bennünket a sors.

Igyekeztünk albérletben élő szatmárnémetiekkel is szóba állni a téma boncolgatása során, hogy reálisabb képet kapjunk arról mennyiért is lehet egy lakást kibérelni. Hajdú Attila, aki május óta bérel egy két szobást panellakást a Carpatii II-es lakónegyedben - viszonylag jó helyen nem messze egy szupermarkettől - 100 eurót fizet havonta az albérletért. „Bútorozatlan volt a lakás, ám teljesen rendbe téve adta ki a tulajdonos, modern, nyugati stílusú hangulata van, egy hatalmas konyhával ékesítve" - mondja az albérlő, aki azt is tudomásunkra hozta, hogy a több hónapra szóló kaucióknak is búcsút intettek a tulajdonosok, és legtöbb esetben mindössze egy hónapra szóló letétet kérnek a leendő bérlőktől.

Három másik albérletben élő személlyel is sikerült szót váltanunk, akik ha név nélkül is, de vállalták, hogy néhány információt kiszolgáltatnak, azért, hogy a jelenleg albérletet keresők tudják hogyan álljanak a lakbérkérdéshez. Egyikük a 15-ös lakónegyedben, a Szatmár Megyei Kórház szomszédságában 100 euróért bérel egy korszerűen berendezett három szobás lakást, ahol a bútorok mellett, tévé, mosógép és még mikrohullámsütő is van. Míg egy másik férfi a 16-os lakónegyed szélén, a Golescu híd mellett 120 euróért vett ki egy modern bútorokkal berendezett két szobás lakást. A harmadik informátorunk a városközpontban lakik egy három szobás, félig bútorozott, nemrégiben felújított lakásban, amelyért havonta 150 eurót kell kifizessen.

Az árak láthatóan töredékei a korábbi évek lakbéreinek, s mindez kedvező helyzetbe hozza az albérletben élőket, vagy lakásvásárlás előtt állókat, éppen emiatt azt mondják a szakemberek, azok járnak jól, akik most ki tudják használni az ingatlanpiac instabilitását, hiszen ha helyreáll a gazdaság mindenki igyekszik majd a vegetálás időszakának vesztességeit, vagy bevételi csökkenését ismét kitermelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: